O nás
HOSTINEC S TRADIČNÍ ČESKOU KUCHYNÍ, HOTOVÁ JÍDLA KAŽDÝ DEN, VÝBORNÉ TOČENÉ PLZEŇSKÉ PIVO
PONDĚLÍ - NEDĚLE
od 10.00 hod. do 22.00 hod.
Každý den od 10.00 do 15.00 hod. hotová jídla
Otevřeno celý rok, včetně státních svátků
ODPOVĚDNÝ VEDOUCÍ:
Věra Šulcová
KUCHAŘI:
Karel Pálek a Marie Charvátová
OBSLUHUJÍCÍ PERSONÁL:
Kristýna Šulcová, Kristýna Východská, Romana Filipová, Jana Štorchová, Richard Köstel, Linda Šternerová a Věra Šulcová
HISTORIE NAŠEHO HOSTINCE
Dům je zmiňován již v roce 1576, kdy vlastník Tomáš Železný, žádá císaře, aby zde mohl vařit pivo a šenkovat víno. Roku 1605 koupil hostinec rokycanský primas Matyáš Zítek Srnec z Varvažova. 6. května 1757 zde proběhlo jednání rokycanských měšťanů s Ernstem Mayerem, velitelem pruské jednotky, která Rokycany obsadila.
Bylo zde dohodnuto výpalného 300 zlatých, za které Prusové město ušetřili. V 17. a 18. století patřil hostinec rokycanskému rodu Třebízkých. Při požáru v roce 1784 však vyhořel. Roku 1788 byl prodán rodu Kellerů, který jej vlastnil v letech 1788–1926.
Poté hostinec několikrát měnil majitele. Podle vyprávění některých pamětníků, sloužila Železná za 2. světové války jako útočiště nacistů, kterým dělaly společnost lehké děvy, které však získávaly od opilých vojáků tajné informace. Od 50. let 20. století tato budova chátrala, roku 1964 se, ale stala kulturní památkou. Hostinec byl po dlouhou dobu majetkem rodiny Peroutků. Po smrti majitelky Boženy Peroutkové připadl čtyřem majitelům. V roce 1989 si ho pronajal vnuk Jaroslav, který kompletně zrekonstruoval fasády, interiéry i efektní stylové zamřížování oken. Peroutka zde vybudoval dobře fungující a velmi žádanou rokycanskou restauraci. V devadesátých letech byl hostinec pronajat na sklad textilu a později odprodán nynějšímu majiteli.